Monday, 10 November 2014

Punca-punca anak tidak mahu makan

Punca-punca anak tidak mahu makan

Anak tidak mahu makan? anak sukar makan? anak engga makan? adalah ungkapan yang membawa erti yang sama iaitu tidak mahu makan.Pastinya ibu bapa bimbang jika anak mula menunjukkan tidak berminat untuk makan terutama makanan karbohidrat seperti nasi.Setiap ibu bapa pasti pernah mengalami situasi anak tidak mahu makan.Apa punca anak tidak mahu makan?

Sebab Anak Sukar Makan

  • Pertumbuhan gigi
  • Terlalu banyak bermain
  • Bosan dan jemu dengan menu makanan
  • Ibu bapa terlalu memaksa 
  • Tiada galakan untuk makan yang boleh menjadi ikutan seperti makan bersama rakan 
  • Perut kembung

Bagaimana untuk atasi?

Peranan ibubapa seharusnya mengambil langkah yang tenang dengan sabar melayan kerenah anak-anak, cuba lakukan teknik yang mesra seperti memujuk anak dengan memeluk dan merangsang pemikirannya bahawa makan adalah sangat bagus dan menyeronokkan. Puji anak-anak apabila mereka mula menunjukkan minat untuk makan. 

''Bagus anak  mama ini,pandai dan bijak'' 

terapkan nilai kasih sayang pada anak-anak agar membuatkan anak semakin mudah untuk mengikuti arahan ibu bapa.

Selain itu juga, pemakanan tambahan sangat membantu untuk tingkatkan selera anak-anak, Mealshake shaklee sangat membantu selera anak-anak :)

anak selera makan dengan mealshake shaklee

Anak sihat selera pun bertambah,Lihat para ibu yang telah mencubanya untuk tingkatkan selera anak-anak ! jom hubungi kak kiah untuk maklumat lanjut dan ajukan permasalah anda di ruangan komen di bawah :)


Ingin dapatkan produk Shaklee ?

Anda boleh hubungi kak kiah segera untuk membuat tempahan dan pesanan produk shaklee diatas, sebarang pertanyaan serta cadangan boleh hubungi di talian :-
 Berminat untuk jadi ahli Shaklee ? Ingin mendapatkan harga lebih jimat dengan ahli shaklee?Mahu mulakan bisnes tanpa modal yang memeningkan? hubungi,

 0176784153 whatapp/call/sms/telegram ( Pn.Lily)

email: nlabdullah8909@gmail.com

fb: Norlaili abdullah

instagram: norlailiabdullah

fb pages: cahayaummurizqi.blogspot.com  (like) untuk info lebih menarik

COD dikawasan Petaling Jaya,PJS,Temerloh & Mentakab . jika anda berada dikawasan ini, lily boleh cod sampai depan pagar ye ..inssyaallah hehehe..


19 comments:

ida rusyeela said...

Anak-anak sihat kita pun bahagia.

Jemput baca: Betulkah Anak Hrithik Roshan Amalkan Ubat Khas untuk Sembuh Penyakit Asthma?

SUNITA ARZANSU Supiyan said...

Susah hati kan kalau tgk anak xnk mkn.sbb tu lah bagi si adam mealshake...baru lah senang hati tgk dia nak mkn.kalau x...mmg dok main kejar2 lah 1 rumah.

Omega 3 Untuk kecantikan kulit

Nursimatun said...

Alhamdulillah sejak anak kak tun amik mealshakes ni memang selera makan bertambah.. hari2 minta mealshakes. seronok pula bg dia makan...

jemput baca>>> Isteri Risau Suami Cari Lain Kerana Dirinya Masih Belum Hamil!

Akak Vitamin said...

Akak sangat galakkan semua anak-anak amalkan Mealshake untuk tambah selera makan mereka.

nurul nurshida rosnan said...

Yehhh..anak shida bjaya naik 2kilo..mealshakes tbaik

Nor Azimah said...

mealshakes membantu anak2 akak berselera makan...suka sangat2..
jom baca: Vivix Penawar Kencing Manis

nila anggraini said...

Meal shakes memang sesuai untuk kanak-kanak yang tak berselera nak makan...amalkan pengambilan meal shakes setiap hari untuk kesihatan si manja anda..

manfaat buah ciku yang tak anda ketahui

Zainab Mat rani said...

Mealshake multivitamin terbaik untuk kanak2.sesuai utk ank2 yg tidak boleh telan ubat@vitamin dlm bentuk pil/tablet
<a href<http//znzabadistore.blogspot.com

Zainab Mat rani said...
This comment has been removed by the author.
Zoe Abigail Adamant said...

Anak sulung zoe masuk umur 2 tahun baru kenal makanan.memang susah nak makan.menyesal x kenal Shaklee awal.


kebaikkan mandi air sejuk

nurulhuda sobari said...

I love mealshakes. Selain bg anak2 mealshakes, mak ayah pn kena la pandai pelbagaikan cara ye

CANTIK BAK MODEL

Anmas Healthcare said...

Alhamdulillah anak sedara yang tak suka makan pun dah menunjukkan kesan positive :D

:: anmashealthcare.blogspot.com ::

Amalina Ahmad said...

Saat paling bahagia bila anak2 habiskan makanan yang ibu dia masak..terasa sangat dihargai..

testimoni hot lagi fresh omega guard shaklee

sicomel ayatulhusna said...

meal shake banya membantu masalah seorang ibu macam saya...dulu anak langsung tak nak makan taoi lepas bagi minum meal shake selera makan dia menjadi-jadi.

ummu hanan said...

Alhamdulillah, anak saya takde mslh dgn susah nak makan ni..Kadang2 smpai tak larat nak layan dia request nak makan. Cuma, yang menjadi mslhnya, dia tak suka makan sayur.. So, langkah lain sy perlu ambil, memang bagi dia Meal Shakes utk lengkapkan nutrisi dia. Alhamdulillah, moga2 membantu..

Jemput singgah >> Tips elakkan ambil paracetamol ketika migrain menyerang

Nik Azimah Awg Hamat said...

mealshake diyakini berkesan untuk anak saya yang selalu sembelit dan memilih makanan

VITAMIN C UNTUK CANTIK

supplement eshoppe said...

alahamdulillah, sejak saya amalkan mealsahake kat anak, sekarang nie dia dah susah nak demam.

irene kass said...

Alhamdulillah Mealshakes sgt2 membantu anak2 selera makan.

asma el Kareem said...

Anak no 2 dah mula memilih makan.. Dh cuba try mealshake blm menjadi lagi

Jom Hidup Sihat Tanpa Ubat