Thursday, 6 November 2014

Apakah itu Omega 3? Khasiat serta kepentingan Omega 3


Apakah itu Omega 3? Khasiat serta kepentingan Omega 3


APA ITU OMEGA 3
Omega 3 mungkin seringkali anda mendengarnya, namun apakah itu  omega 3 ? Apakah khasiat serta kepentingan omega 3 di dalam tubuh badan manusia? Apakah itu omega 3? Omega 3 adalah tergolong di dalam kumpulan asid lemak tak tepu yang penting ( essential unsaturated fatty acids ) yang mempunyai ikatan karbon-karbon berkembar pada kedudukan n-3 iaitu pada hujung methyl dalam molekulnya. Disebabkan itu ia digelarkan Omega 3


Pecahan Omega 3
Omega 3 terdiri daripada 3 jenis asid lemk iaitu :-
  1. Eicosa Pentanoic Acid (EPA)
  2. Docosa Hexanoic Acid (DHA)
  3. Alpha Linolenic Acid (ALA)
Adakah anda biasa mendengar singkatan EPA dan DHA pada setiap kandungan item barang yang anda beli contoh seperti label tin susu FM anak anda? Jika anda menemui singkatan EPA dan DHA kini jawapan sudah anda temui . ianya mengandungi Omega 3.

** Owh, baru la faham kan? kak kiah pun turut sama-sama faham hehehe

Khasiat / Kebaikan Omega 3
Mengamalkan pengambilan Omega 3 data memberi kebaikan serta khasiat dari pengambilan Omega 3, Berikut diantara Kebaikan Omega 3 untuk kesihatan adalah seperti berikut :-

  1. Mengurangkan risiko serangan jantung
  2. Dapat mengurangkan risiko kematian akibat srangan jantung
  3. Mengurangkan risiko serangan jantung buat kali kesua bagi pesakit yang pernah mengalami serangan jantung sebelum ini
  4. Dapat mengurangkan risiko sakit dada bagi pesakit yang mempunyai masalah saluran jantung tersumbat ( Ishaemic heart disease)
  5. Dapat mengurangkan risik darah beku
  6. Mengurangkan risiko pembentukan plak aerosklerosis pada dinding saluran darah yang menyebabkan pengerasan.
  7. Mengurangkan risiko darah beku
  8. Mengurangkan risiko mendapat serangan Angin Ahmar sama ada jenis ischemia ataupun haemorrhagic
  9. Mengurangkan risiko mendapat penyakit darah tinggi
  10. Mengurangkan kadar tekanan darah tinggi bagi pesakit yang mengidap darah tinggi sebelum ini
  11. Bagus untuk perkembangan otak bayi dan kanak-kanak dari penyusuan susu badan ibu khususnya dimana susu ibu mengandungi DHA ( OMEGA 3 ) .
  12. Kanak-kanak yang kekurangan Omega 3 dalam pemakanan mereka mempunyai masalah tumbesaran otak
Terlalu banyak kebaikan dan kepentingan dari omega 3 ini, makanya lihatlah betapa pentingnya omega 3 memberi manfaat yang bagus kepada tubuh badan anda

 

Dari manakah Sumber untuk mendapat Omega 3 ?


Omega 3 hanya boleh didapati melalui pengambilan makanan tambahan iaitu supplement yang bersumberkan dari jenis ikan seperti ikan tuna,ikan salmon,ikan sardine,tenggiri, kekacang seperti walnut,kacang kenari .Omega 3 hanya boleh didapati dari sumber makanan alam seperti ikan-ikan dan kekacang.Pengambilan omega 3 dengan konsisten akan memberi penjagaan kesihatan yang baik kepada tubuh badan anda.Bayangkan jika anda seorang yang tidak gemar mengambil pemakanan bersumberkan protein, makanya bagaimana untuk anda memperolehi Omega 3? Semestinya dari pengambilan supplement Omega Guard SHAKLEE yang diperkaya dari Omega 3

 

Omega Guard Shaklee diperkaya dengan Omega 3

Omega Guard Shaklee merupakan minyak ikan yang bersumberkan dari ikan dan bukannya hati ikan ye,kebanyakan produk-produk omega sumbe dari hati ikan, Omega Guard Shaklee berbeza ianya 100% dari minyak ikan.Penghasilan minyak ikan melalui 3 penyulingan, Bayangkan setiap tapisan yang dilakukan bagi mendapat kualiti terbaik minyak ikan iaitu Omega Guard. Diperkaya dengan Omega 3, ye lah kan bersumberkan 100% dari minyak ikan semestinya tinggi dengan kandungan Omega 3 :)

 

Siapa yang memerlukan Omega Guard

  1. Ibu Hamil
  2. Ibu menyusu
  3.  kanak-kanak
  4. Mereka yang mengidap penyakit jantung
  5. mengidap penyakit darah tinggi
  6. Mempunyai masalah kolestrol tinggi
  7. Pelajar
  8. Mereka yang mengidap penyakit kanser
  9. Mereka yang mempunyai masalah sakit sendi serta gout
  10. Mereka yang ingin menguatkan daya ingatan
  11. Penghidap asma / lelah
Sangat banyak golongan yang boleh mengambil omega, kak kiah nak taip menjela-jela kang berpinar mata u oll hendakbaca, Boleh hubungi kak kiah ataupun komen di ruangan yang telah disediakan dibawah untuk tempahan serta pertanyaan :)

Jom membeli omega guard 2 botol dapat 5% tau, sangat jimat.ini lah masa untuk memiliki omege guard, mahu lebih borong boleh dapatkan promosi omega guard shaklee buy 6 free 1 :)
 
promosi omega guard 5%

Ingin dapatkan produk Shaklee ?

Anda boleh hubungi kak kiah segera untuk membuat tempahan dan pesanan produk shaklee diatas, sebarang pertanyaan serta cadangan boleh hubungi di talian :-
 Berminat untuk jadi ahli Shaklee ? Ingin mendapatkan harga lebih jimat dengan ahli shaklee?Mahu mulakan bisnes tanpa modal yang memeningkan? hubungi,

 0176784153 whatapp/call/sms/telegram ( Pn.Lily)

email: nlabdullah8909@gmail.com

fb: Norlaili abdullah

instagram: norlailiabdullah

fb pages: cahayaummurizqi.blogspot.com  (like) untuk info lebih menarik

COD dikawasan Petaling Jaya,PJS,Temerloh & Mentakab . jika anda berada dikawasan ini, lily boleh cod sampai depan pagar ye ..inssyaallah hehehe..
Wallahualam

13 comments:

Nor Azimah said...

omega 3 penting utk perkembangan otak kanak2
jom baca: Rawat Jantung Secara Sihat

Nursimatun said...

Banyak khasiatnya omega ni... bukan hanya untuk kanak2 shj, kita yang dewasa ni pun patut ambil...

Cawangan Shaklee Seluruh Malaysia

Anmas Healthcare said...

omega memang mempunyai banyak khasiat :D

:: anmashealthcare.blogspot.com ::

CahayaUmmu Rizqi said...

+anmas healthcare

betul tu, bagus untuk ingatan, mencegah kolestrol, slimming, baik untuk jantung :)

nurulhuda sobari said...

Jatuh cinta dengan omega guard

Dalam Ostematrix Ada Matahari

sicomel ayatulhusna said...

sesiapa saja boleh ambil omega tak kiralah anda ada masalah kesihatan atau pun tidak...jom order omega bulan ni tak rugi punya.

nila anggraini said...

Omega guard memang terbaik untuk kanak-kanak dan orang dewasa. 1 botol omega boleh untuk 1 family.jangan lepaskan peluang untuk dapatkan dengan harga promosi sekarang juga. Beli 6 percuma 1 dan beli 2botol dapat less 5 %. Sangat jimat berganda-ganda.
Dilema Senggugut Bakal Pengantin

Niny fariza said...

Jom dapatkan Omega Guard anda harini..

Manfaat Omega 3

zainah mohamad said...

Omega baik untuk seisi keluarga.untuk anak-anak yang menjalani peperiksaan ni wajib ambil.merangsang otak mereka

Bantu anak dapat keputusan cemerlang dengan Minyak Ikan

asma el Kareem said...

Anak sulung baru try mkn omega sekali.. Dulu bg dia gigit dia muntah balik.. Skg ajar dia telan..hopefully dapat konsisten

Tak cukup tidur sebab makan

Fatihah Salleh said...

khasiat omegaguard memang untuk seisi keluarga

Jom Baca: Bahaya kalau HB rendah

rosnaziana said...

Khasiat omega tidak boleh disangkal lgi..memang keperluan harian pada yang mementingkan kesihatan

Shaklee Lebarkan Sayap Ke Indonesia

ceria vita said...

kena rebut peluang ni..;)

Rahsia Kecantikan Semulajadi