Friday, 14 November 2014

Breastfeeding, Kepuasan berganda dengan hasil susu badan

Breastfeeding, Kepuasan berganda dengan hasil susu badan

Assalammualaikum semua, apa khabar semua? Alhamdulillah, kepuasan berganda dengan breastfeeding. Teringat tahun lepas saat melahirkan baby rizqi megalami masalah tiada susu badan lagi.Kebiasaan ibu yang pertama kali melahirkan anak pasti mengalami masalah tiada susu badan lagi.Hal ini pasti memberi sedikit tekanan lebih-lebih lagi apabila bayi mula menangis akibat kelaparan.

Tiada Ilmu Penyusuan


Kelahiran bayi pertama merupakan pengalaman yang baru, terasa canggung melaluinya.Teringat lagi semasa kak kiah lepas bersalinkan anak dan dipindahkan ke dalam wad nurse menghantar bayi disebelah katil.Terasa canggung kan dan paling meruntum jiwa apabila bayi mula menangis. Alamak! apa hendak buat ini? percubaan pertama menyusukan bayi tapi kak kiah stress tau susu badan tiada.Asas-asas penyusuan langsung tiada.Kebetulan dengan jiran katil sebelah berborak dengan nurse 

''Nurse dekat mana bilik pum susu? susu banyak bengkak-bengkak rasa''

Kak kiah agar tercabar dan cemburu, nekad hati memang hendak berusaha untuk seperti itu! bermulalah kisah breastfeeding kak kiah yang dari zero tiada basic apa-apa.Pulang dari rumah stress telah bermula kerana baby menangis kerana lapar.Pabila malam baby berjaga hingga ke subuh.Ketika itu keletihan  badan Allah sahaja yang tahu.Mana tidaknya, makan tiada selera mana pula mahu dapatkan tenaga betul tak?

Sumber Rujukan


Makanya dalam tempoh seminggu, dua minggu berpantang tenaga badan makin tiada badan makin lesu, tiada nak hubungi siapa untuk rujukan.Bayangkan betapa letihnya dan tiada tenaga semasa hamil dan susu makin merudum. Malu bertanya sesat jalan, nasib la kak kiah ni memang jenis tidak segan untuk bertanya, dan hasilnya susu makin bertambah dan badan bertenaga setelah bertemu SET B .

Apa rahsianya? jika anda mempunyai pengalaman seperti kak kiah atau mahu berkongsi pandangan mahupun pertanyaan 

malu bertanya sesat jalan ^-^ hheheh



 0176784153 whatapp/call/sms/telegram ( Pn.Lily)

email: nlabdullah8909@gmail.com

fb: Norlaili abdullah

instagram: norlailiabdullah

fb pages: cahayaummurizqi.blogspot.com  (like

untuk info lebih menarik

18 comments:

ida rusyeela said...

Nikmat tau dapat bagi anak2 minum susu badan sendiri..kalau boleh tak nak putus susu badan.

Jemput baca: Atasi Suami Isteri Gaduh Besar Dengan 5 Langkah Mudah

Zainab Mat rani said...

Menyusukan bayi saat indah yg tak ternilai..Harap sgt dpt nyusukan bayi sampai umur 2 thn

nurulhuda sobari said...

Rasa seronok tu tak terkata. Nikmat dan bahagia sangat ^_^

JommSihatDanCantik -> TUJUH SETENGAH BIJI OREN DALAM 1 TABLET

SUNITA ARZANSU Supiyan said...

Puas bila blh bgi anak menyusu bdn...hrp berjaya menyusukan si luth smpai umr 2 thn.
set milkbooster shaklee kan ade membantu...hehee

mama hantek said...

Puas hati dpt susukan sendiri anak-anak. Lagi puas hati kalau dapat lama susukan,skrg dgn bantuan set menyusu Shaklee insyaallah, nak capai target hingga anak 2 1/2 tahun

faezah mohd said said...

syukur alhamdulillah nikmat dapat menyusukan baby,walaupun pada mulanya terpaksa campur,alhamdulillah selepas usianya 2 bulan saya mula fully bf

sicomel ayatulhusna said...

Rugikan bagi ibu-ibu yang tak nak bagi anak susu badan...alhamdulillah 3 orang anak saya menyusu sampai umur 3 tahun baru behenti.

irene kass said...

Ramai ibu2 yang give up bila dah bagi susu badan baby masih menangis. Macam tak cukup susu. Akhirnya ambil keputusan stop breastfeed dan ganti dengan susu formula.. kesian baby tu.. sebagai ibu jangan cepat melatah dengan masalah yang ada. Banyakkan bertanya dan usaha sebab sekarang pelbagai cara boleh membantu menyelesaikan masalah tersebut.. breast feed ni bukan sekadar mengenyangkan baby, malah itulah cara menguatkan ikatan dan kasih sayang antara ibu dan anak. I♡ bf..

nila anggraini said...

Alhamdulillah sya dpat memberi susu ekslusif untuk anak pertama saya. Dan melanjutkan sampai 3tahun. Sekarang giliran anak kedua pulak...insaaAllah boleh meneruskan juga macam kakaknya. Begitu nikmat anugerah yang Allah bagi dengan menyusukan anak ini. Hubungan dengan anak pun sangat istimewa

Bagaimana nak tahu kanak-kanak itu Hiperaktif

fisha hasan said...

Kena usaha sikit, bru Allah back bg rzeki susu.. Heehe.. Set menyusu ni, cust Saya amik, Blm smpai smnggu dah nak hasilnya Alhamdulillah..
CARA NAK TURUNKAN PARAS GULA DALAM DARAH

Nik Azimah Awg Hamat said...

Breastfeed ank dpt mengeratkan kasih sayang antara ibu dan anak...perasaan itu lain bila menyusukan ank...

makanan minda pintar untuk si manja

rosnaziana said...

Seronoknya dengar..In Shaa Allah ada rezki nanti saya pun nak merasai semua tu..sebelum ni xpernah merass fully breasfeeding

Nebulizer Dengan MyImam

nurul nurshida rosnan said...

Alhamdulillah syukur.sehingga sekarang saya still menyusu anak..anak dah 1 thn 8 bulan.moga2 tcapai hasrat saya sehingga 2 tahun

Syira Masyiramaro said...

Sy belum hamil lagi..dan insyallah harap2 sangat takde masalah utk bf.lagipun entry akak2 sekalian banyak info bf utk para ibu yang takde pengalaman

Resipi Puding Roti untuk Breakfast atau Teatime

Nursimatun said...

Ilmu tentang penyusuan tu penting.. Kalau tak tau kena banyak membaca kan... betul tak??


Tips Supaya Anak Cepat Bercakap

Ila Fyra said...

Susu Ibu adalah susu terbaik untuk anak-anak. Mudah-mudahan ila dapat menyusukan bayi akmal sehingga 2 tahun penuh. Amin.

Jom Lawat Blog Raikankasih

Niny fariza said...

Dapat beri susu ibu sepenuhnya pada anak adalh nimat yang tak dapat diterangkan kepada orang lain..hanya ibu jer yang tau..

Epidural

ieda dayah said...

sangat suka dapat menyusukan anak no 2.. terasa menyesal tak dapat menyusukan anak yang sulung.. bila menyusukan anak, rasa tenang je terutama bila tengok muka anak yang sedang menyusu..