Saturday, 25 October 2014

Resipi Sambal Belacan Terlajak Berapi

Resipi Sambal Belacan Terlajak Berapi

Assalammualaikum semua, minggu ini kak kiah rajin pula hendak kongsi kan resipi sambal belacan terangkat berapi ni hhehhe..minggu lepas kak kiah share resipi mangga asam boi, hari ini kak kiah nak share resipi  sambal belacan terlajak berapi hahahah.Kenapa lak terlajak berapi ini? Tadi waktu lunch kak kiah buat la sambal belacan ini pergghhh!! terlajak berapi pedasnya.Mau menangis en hubby makan nasi hahahah..Almaklum la minggu-minggu di kampung makan je kerja kak kiah hahah

Bahan-bahan Resipi Sambal Belacan Terlajak Berapi

Bahan-Bahan 
10 tangkai cili merah
10 tangkai cili padi
1 inci belacan - dibakar sekejap
Garam dan gula secukupnya
Limau Kasturi

*momies semua yang kurang pedas kurangkan kuantiti cili ye :)


Cara-Cara Membuat Sambal Belacan Terlajak Berapi

  1. Masukkan kesemua bahan diatas kecuali limau kasturi kedalam lesung batu .
  2. Tumbuk sampai lumat.
  3. Perahkan dengan jus limau kasturi. Boleh juga hiris limau nipis-nipis dan gaul dengan sambal.
  4. Kaut sambal, masukkan kedalam piring.
  5. Hidang bersama ulam2 yang sesuai.
resipi sambal belacan

@gambar ihsan pak cik google je ini, kak kiah tak sempat ambil gambar sambal belacan terlajak berapi tadi habis licin hehe

Selamat mencuba semua :) Amaran keras pada yang tidak makan pedas jangan mencuba resipi Sambal Belacan Terlajak Berapi kak kiah ini, kang menangis makan nasi kak kiah tak tanggung ye hehehe..

Pesanan kak kiah : Terlajak makan nasi penangan sambal belacan terlajak berapi ini :)

2 comments:

Umi Azmil said...

boleh try resepi sambal belacan berapi Lili ni..heheh..Umi suka makan sambal belacan bila masak kari..mcm serasi gitu..heheh

CahayaUmmu Rizqi said...

Umi azmil:
silalah cuba pasti berapi hehehhehe