Monday, 27 October 2014

Khasiat Kacang Badam (ALMOND)

Khasiat Kacang Badam (ALMOND)

Kacang badam merupakan kekacang kegemaran lily semasa mengandungkan Muhammad Irfan Rizqi dulu.Rasanya sebelum mengandung memang suka sangat kacang badam ini,kalau balik kampong wajib encik suami beli kacang badam / almond ini sebagai santapan didalam kereta sambil-sambil berborak sambil menguyah betul tak heheh.Paling kenangan mengenai kacang badam ini semasa hamil,sampai berebut kacang badam dengan encik suami hhaha. Amboi encik suami pun mengalah kita pula yang mengidam lebih-lebih hehehe.Kacang Badam rasa yang sangat sedap sekali makan boleh lupa diri agaknya :) Tahukah anda mengenai khasiat kacang badam (ALMOND)?

KANDUNGAN KACANG BADAN

kacang badam membekalkan pelbagai vitamin,mieral,serat,protein dan lemak yang sihat didalam kandungan kacang badam serta kandungan fitokimia tertentu untuk kesihatan manusia

SETIAP HIDANGAN KACANG BADAM

Tahukah anda bahawa setiap hidangan khasiat kacang badam sebanyak 23 biji mengandungi khasiat seperti berikut :-

35% daripada nilai keperluan harian anda atau Daily Value
(DV) bagi antioxidant (vitamin E)

 20% DV bagi magnesium

 15% DV bagi phosphorus

 13% DV bagi riboflavin

 8% DV bagi kalsium

 6% DV bagi iron dan zink

 4% DV bagi asid folik dan niasin
 
 
Kacang Badam juga merupakan makanan sunnah, maka mari kita bersama-sama amalkan pemakanan sunnah  :) Inssyaallah.. Aamiinn..
khasiat kacang badam
 
kak kiah : kegemaran kacang badam, jika merajuk pujuk dengan kacang badam pun boleh hehehe

No comments: